Studeren zien als sporten?!

Ik heb een week lang elke dag de afstand van een marathon gelopen…

En… geloofde je het? waarschijnlijk niet! Kans is klein dat me dat gelukt is. Dit is wel wat ik studenten vaak hoor vertellen wat ze doen.. niet fysiek, maar met hun hoofd. Studenten die dagen maken van 9-00 uur. Dat is 15 uur studeren! Gekkenwerk!

Je hersenen werken namelijk als een spier. En 15 uur per dag sporten en dat een week lang vindt bijna niemand een goed idee.

Op welke manier zijn je hersenen vergelijkbaar met spieren?

  • als je sport worden je spieren sterker en je onthoudingsvermogen groeit, als je oefent met leren of studeren vergroot en versterk je je studievaardigheden (helaas geldt het omgekeerde ook..als je stopt met sporten of studeren dan nemen je vaardigheden en je conditie af)
  • Voor beide geldt: oefening baart kunst!
  • bij sporten zie je, net als met studeren, niet na 1x resultaat, juist met herhalen en regelmatig bezig zijn, maak je verschil
  • inspanning en ontspanning wisselen elkaar (op een gezonde manier) af: er bestaat geen ontspanning zonder inspanning.
  • om verder te komen, moet het een beetje pijn doen 😉

Spieren kunnen veranderen en verbeteren, net als de hersenen.

Als je meer spiermassa wilt, stel je jezelf doelen; je gaat anders eten, neemt een abonnement bij de sportschool, neemt je voor om 3x per week te gaan etc. Ook neem je je voor om dat gedurende een bepaalde tijd te doen. Je begrijp dat je niet na 10 push-ups al verschil ziet.  Was dat maar waar!

Toch merk ik dat als het op leren aankomt, dat wel verwacht wordt. “Ik heb 5 dagen voor mijn tentamen geleerd, dat moet toch wel genoeg zijn?” Nee dus.. voor het aanleren van vaardigheden en voor de voorbereiding op je tentamens, heb je tijd nodig en heel veel oefening en je moet jezelf uitdagen.

Wees geduldig met jezelf, stel haalbare doelen, kies 1 vaardigheid per keer en oefen je suf!

Veel succes!

En ohja, nog even over die marathon: elke stap die je zet draagt bij aan het behalen ervan. Kijk dus niet alleen naar de uitkomst (wel of niet het tentamen gehaald), maar meer nog naar het proces, je strategie en wat je hebt gedaan.

 

 

    X