Snellezen
Studenten maar ook scholieren moeten enorme hoeveelheden tekst lezen. Ontmoedigd door de hoeveelheid tekst, grijp je naar samenvattingen, waarbij je veel informatie en context mist, of schrijf je je in voor nog een tentamentraining.
Ikzelf moest voor mijn studie ongeveer 300 pagina’s per week lezen. Had ik toen meer geweten over snellezen had ik veel tijd kunnen besparen om andere dingen te doen. Sommige studenten die wel met meer tempo door de stof heen gaan, scannen de tekst. Dat is echter echt iets anders dan snellezen: snellezen houdt in dat je alles leest, elke punt of komma heeft een betekenis in de tekst.
De definitie van snellezen is op een hoger tempo lezen, met behoud van begrip. Dat wil zeggen dat je ondanks het sneller lezen, nog steeds weet wat je leest, waar de tekst over gaat. Sterker nog: als je je leestempo verhoogt, vergroot je het begrip!
Dat komt door het verschil in leestempo en onze denksnelheid. We denken gemiddeld 1000 woorden per minuut, terwijl het gemiddelde voor lezen op 200 woorden per minuut zit. Gevolg: onze hersenen hebben tijd over en gaan die tijd opvullen met gedachten. We gaan denken aan dingen die we nog moeten doen, wie we nog een appje moeten sturen, wat je dit weekend gaat doen, dat je je verveelt of gefrustreerd raakt over het leren of studeren… en daardoor heb je helemaal geen idee meer waar de tekst over gaat.
Zodra je sneller gaat lezen worden je hersenen wakker en blijven ze beter bij de tekst. Maar hoe doe je dat snellezen?
Je ogen kunnen op twee manieren waarnemen; als we in een nieuwe ruimte komen schieten onze ogen alle kanten op, terwijl als iemand een bal naar ons gooit, kunnen we die bal met een vloeiende beweging volgen. Om sneller te lezen, wil je de laatste kijkwijze toepassen en daarvoor is het handig om je ogen te begeleiden met een pen of je vinger. Je kunt je ogen dwingen om sneller te lezen door je pen of vinger simpelweg net iets sneller over de regels te laten gaan dan je ogen zouden doen zonder de begeleiding. Het bijwijzen voorkomt ook dat je steeds terugkijkt naar woorden waarvan je denkt dat je ze niet goed gelezen of gezien hebt.
Voordat je een boek gaat lezen, is het handig om de inhoudsopgave door te nemen. Dan begrijp je de context van de informatie beter en zul je die gemakkelijker opslaan, vergelijk het met een document op een logische plek opslaan op je computer. Als je een beetje weet waar de schrijver naartoe wil met zijn verhaal, zul je sneller door de tekst heen kunnen gaan.
Het is belangrijk om te schakelen in het tempo waarin je leest; net als met de auto zit je niet de hele rit in de eerste of de vijfde versnelling. Als er veel informatie in een klein stukje tekst staat, lees je logischerwijs wat langzamer dan als er weinig informatie in de tekst staat of als je al veel weet over het onderwerp waarover je leest.
Lees eens een tekst zoals je dat voorheen deed en bepaal hoeveel woorden je hebt gelezen in een minuut. En als je nu de bovenstaande tips voor snellezen toepast: hoeveel woorden lees je nu in een minuut? En hoe zit het met je tekstbegrip?
Veel succes!
Rosalie van Luik