Faalangst

‘Het ligt op het puntje van mijn tong’

‘Net wist ik het nog!’

‘Ik moet tijdens een toets altijd zo graven’

‘Toen ik mijn toets inleverde, wist ik alles weer!’

 

Dit zijn wat zinnen die ik regelmatig hoor en vaak is faalangst de boosdoener. Je bereid je goed voor, werkt hard en tot lukt het maar niet om een goed cijfer te halen, of het cijfer klopt niet bij hoe goed je het kende. Het is super frusterend… en niet nodig! Want je kunt je faalangst de baas worden!

Faalangst is de angst om het niet goed (genoeg) te doen.  Door de spanning presteer je onder je kunnen; in rust ken je de stof nog op een bepaald niveau, tijdens de toets zakt dat niveau en na de toets zit je weer op het eerste niveau.

Niet iedereen met faalangst haalt onvoldoendes. Als je super goed voorbereid bent en wel een 9 zou kunnen halen en je krijgt een 7 terug, heb je alsnog onder je kunnen gepresteerd en speelt spanning je parten.

Onder je kunnen presteren kan leiden tot nóg harder en meer leren, waarbij nachten worden doorgehaald en de tijd die in school of studie wordt gestoken grenzeloos is. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: iemand raakt ontmoedigd, verliest zijn of haar motivatie en doet helemaal niks meer, of heel weinig.

Maar er is hoop! Zodra je de processen begrijpt die ten grondslag liggen aan de faalangst en je weet hoe je dit aan kunnen pakken, groeit je motivatie, gaan de cijfers omhoog en ben jij de faalangst de baas!

Wil je weten of jij last hebt van faalangst? Of wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan vandaag nog contact op.

 

Liefs, Rosalie

    X